Boek Notities: The Obstacle Is The Way – Ryan Holiday

Dit zijn mijn persoonlijke notities bij het boek “The Obstacle Is The Way” van Ryan Holiday. Het is geen review of samenvatting en bevat niet mijn persoonlijke mening. Je kunt er echter vanuit gaan dat als ik een boek uitgelezen heb, en de moeite genomen heb de notities uit te werken, dat ik het een goed boek vind.

In The Obstacle Is The Way: The Ancient Art of Turning Adversity to Advantage verkent Holiday het idee dat hoe we reageren op de obstakels in ons leven ons definieert als mensen. Hij baseert zich hierbij op werken van de Romeinse keizer Marcus Aurelius en de filosofie van het stoïcisme. Holiday gebruikt zowel historische anekdotes als moderne voorbeelden van oa Theodore Roosevelt, Barack Obama, Steve Jobs en George Clooney om zijn verhaal te staven.

“The Obstacle Is The Way” vormt een soort tweeluik met Holiday’s boek “Ego Is The Enemy”, daarvan later mijn notities.

Inleiding

Onze acties worden misschien belemmerd, maar onze intenties en talenten nooit.
De belemmering tot actie, bevordert dan actie, wat in de weg staat, wordt de weg.
Dit boek wijst je de weg om elk obstakel in een voordeel om te zetten
Obstakels overwinnen is een discipline van 3 simpele stappen: Perceptie, Actie, Wilskracht
Het is simpel, simpel maar niet eenvoudig.
Obstakels zijn eigenlijk mogelijkheden om onszelf te testen, nieuwe dingen te proberen en,  uiteindelijk, te overwinnen.
Het obstakel is de weg

 

Perceptie

Het belangrijkste is niet wat de  obstakels zijn maar hoe we ze zien en hoe we erop reageren. Onze reactie bepaalt hoe succesvol we zijn in het overwinnen van onze obstakels.
Wanhoop, angst en machteloosheid zijn reacties op onze perceptie. Verander dus je perceptie.
Je moet je realiseren: niets maakt dat we ons zo voelen, we geven alleen toe aan deze emoties. Om een obstakel te overwinnen moeten we objectief zijn, onze emoties onder controle houden, het goede zien in een situatie, onze zenuwen bedwingen, negeren wat ons stoort of limiteert, dingen in perspectief zien, ons concentreren op het hier en nu en op wat we kunnen beïnvloeden.

Er zijn altijd mensen die je willen intimideren, je willen forceren om een beslissing te nemen voordat je alle feiten hebt, ze willen dat je denkt en actie onderneemt onder hun voorwaarden niet die van jou. De vraag is, laat je dat toe?

Objectiviteit betekent “jezelf”, het subjectieve deel, uit de vergelijking halen. Iets dat aanwezig is als we met onze eigen obstakels bezig zijn is er niet wanneer het iemands anders problemen betreft: de baggage. Bij andere mensen kunnen we objectief zijn.

Audities/sollicitaties zijn een kans om het probleem van een ander op te lossen, niet jouw probleem.

In onze levens zijn we niet tevreden om met gebeurtenissen om te gaan wanneer ze gebeuren. We moeten analyseren wat ze betekenen, of het “eerlijk” is, wat erachter zit, wat anderen doen. Vervolgens vragen we ons af waarom we niet de energie hebben om onze problemen aan te pakken. Of we gaan ons zo druk maken en overdenken het probleem zo lang dat het allang opgelost was als we gewoon aan de slag gegaan waren.

Zodra je de wereld ziet voor wat hij is, zoals hij is, moet je actie ondernemen. De juiste perceptie, objectief, rationeel, ambitieus, isoleert het obstakel en laat het zien zoals het is.

 

Actie

Nee geen excuses, geen uitzonderingen, geen omweg. Het is aan jou.
Niemand komt je redden, en als we echt willen gaan waar we claimen heen te willen gaan, bereiken wat we claimen te willen bereiken, dan is er maar één weg. En dat is onze problemen met de juiste actie te confronteren. Daarom kunnen we onze obstakels altijd begroeten met energie, vastberadenheid, een coherent en bewust proces, veerkracht, zakelijkheid, strategische visie, sluwheid en een oog voor mogelijkheden en sleutelmomenten.
Je moet beginnen om ergens te komen. Kun je nog meer doen? Je kunt harder je best doen, je volledige inspanning zit er niet in, en dat weet je zelf.
Terwijl je slaapt, reist, vergadert of online aanrommelt verzwak je. Je bent niet agressief genoeg, je duwt niet door. Er zijn miljoenen redenen waarom je niet sneller kan. Door dit alles lijkt het obstakel erg groot. Blijf in beweging, altijd.

Leren door te falen is niet gratis, de prijs wordt betaald in ongemak of verlies of opnieuw moeten beginnen. Falen laat ons de weg zien door ons te laten zien wat de weg niet is.

We zijn A-tot-Z denkers, piekerend over A, geobsedeerd door Z, vergeten we B tot Y.
Doelen helpen om horten en stoten in de juiste proporties te zien.

Je ziet je baan misschien als gewoon een baan, het is niet wat je bent, het maakt niet uit. Onzin. Alles wat we doen maakt uit. Alles is een kans om je best te doen en je beste zelf te zijn. In elke situatie vraagt het leven ons iets en onze acties zijn onze antwoorden.  Onze plicht is simpelweg om goed te antwoorden. De juiste actie, onzelfzuchtig, toegewijd, meesterlijk, creatief, dat is het antwoord op elke vraag. Dat is een manier om het betekenis van het leven te vinden. En een manier om elk obstakel tot een kans te maken.
Hoe je IETS doet is hoe je ALLES doet. We kunnen altijd het juiste doen.
Denk vooruitgang, niet perfectie.

Je overtuigt mensen niet door hun diepste en sterkste meningen uit te dagen.
Soms is de langste weg eromheen, de kortste weg naar huis.

Externe factoren beïnvloeden het pad maar niet de richting, vooruit.

We kunnen altijd helder denken, creatief reageren, het initiatief nemen. We kunnen niet de wereld om ons heen controleren, niet zoveel als we willen in ieder geval. We zien dingen soms misschien juist, nemen de juiste actie maar falen toch. Sommige dingen zijn groter dan wij. Die obstakels kunnen we ook ondersteboven keren, door ze te gebruiken om een andere deugd of eigenschap te oefenen, al is het maar leren om te accepteren dat slechte dingen ook gebeuren, of nederig zijn.

 

Wilskracht

Wilskracht is onze innerlijke kracht die nooit beïnvloed kan worden door de buitenwereld.
Echte wilskracht is stil, nederig, veerkrachtig en flexibel. De andere wilskracht is zwakte vermomd door gezwets en ambitie. Eens zien welke langer mee gaat wanneer geconfronteerd met de grootste obstakels.
Sommige dingen in het leven snijden je open als een mes. Wat valt er te zien wanner jij opengesneden wordt door spanning en druk? IJzer? Of lucht? Of bullshit?

Wilskracht stelt ons in staat om ongestoord verder te gaan terwijl anderen verslappen en aan wanorde toegeven. Vol vertrouwen, kalm, klaar om te werken ongeacht de omstandigheden. In staat en bereid om door te gaan, zelfs als onze grootste nachtmerrie werkelijkheid wordt.
Het is veel eenvoudiger om onze perceptie en emoties te beheersen dan het is om ons verlangen om andere mensen en gebeurtenissen te controleren op te geven. Het is eenvoudiger om te denken en actie te ondernemen dan dat het is om wijsheid te praktiseren.
Deze lessen zijn moeilijker maar uiteindelijk het meest cruciaal om voordeel en tegenspoed te scheiden. In elke situatie kunnen we onszelf voorbereiden op moeilijkere tijden, accepteren wat we niet kunnen veranderen, onze verwachtingen beheersen, volharden, van ons lot leren houden en accepteren wat er met ons gebeurd, onze innerlijke zelf beschermen, ons onderwerpen aan een groter doel,  onszelf herinneren aan onze sterfelijkheid.

We nemen zwakheid voor lief, dat is niet noodzakelijk het beste recept voor de moeilijkheden in het leven.

Het pad van de minste weerstand is de slechtste leraar. We kunnen het ons niet veroorloven de dingen die ons intimideren te ontwijken, we hoeven onze zwakheden niet voor lief te nemen.

Je wereld wordt beheersd door externe factoren. We zijn afhankelijk van anderen, anderen zullen fouten maken en je plannen overhoop gooien, niet altijd maar wel vaak. De enige variabele die we volledig controleren zijn we zelf. Ben voorbereid op falen en klaar voor succes.

Als de oorzaak van ons probleem buiten onze controle ligt, kunnen we het beter accepteren en verder gaan. Dat is niet hetzelfde als opgeven, dit is alleen voor de obstakels die immuun zijn voor actie

Dingen kunnen altijd erger zijn.

Nadat we begrijpen dat sommige dingen, met name slechte dingen, buiten onze controle zijn, moeten we houden van alles wat ons overkomt en het accepteren met  onfeilbare vrolijkheid.

We kunnen niet kiezen wat er met ons gebeurt, maar we kunnen altijd kiezen hoe we ons daarbij voelen. En waarom zou je dan anders dan goed kiezen.

Als we ons concentreren op anderen, op het helpen van anderen of gewoon een goed voorbeeld zijn, dan zullen onze eigen angsten en problemen verminderen.

Stop met “ik” zetten voor gebeurtenissen, geen wonder dat je alles persoonlijk op pakt.

Net wanneer je denkt een obstakel overwonnen te hebben verschijnt een nieuw obstakel. Dat houdt het leven interessant. En zoals je begint te zien, dat creëert mogelijkheden. Elke keer leer je iets, elke keer ontwikkel je kracht, wijsheid en perspectief, elke keer valt een beetje van de competitie weg. Tot er nog maar een ding over is: Jij, de beste versie van jou.

Zie dingen voor wat ze zijn
Doe wat je kan
Houdt vol en accepteer wat nodig is

Wat de weg blokkeerde is nu de weg
Wat actie belemmerde, bevordert nu actie
Het obstakel is de weg