Trap er niet in: Het nieuws volgen

Het nieuws volgen is iets wat we eigenlijk altijd gedaan hebben, als normaal beschouwen en daardoor waarschijnlijk altijd blijven doen. We moeten tenslotte “op de hoogte” blijven van wat er om ons heen gebeurt. Als dat al zo zou zijn dan is het nieuws echter niet de manier. In een eerder artikel gaf ik al aan dat je indien je investeert in aandelen voor de lange termijn, je het beste al het nieuws over de aandelenmarkt kan negeren. Ik wil daar nu van maken dat als je leeft voor de lange termijn, het beter is het nieuws helemaal niet te volgen.

Er zijn een aantal redenen waarom ik het nieuws volgen af wil raden:

  • Het nieuws is voor 80% negatief
  • Het nieuws heeft weinig tot geen invloed op je leven
  • Je hebt weinig tot geen invloed op het nieuws
  • Nieuws is verslavend
  • Nieuws volgen is een slechte ruil van tijd voor informatie

 

Negatief

Het meeste nieuws is negatief, laten we voorzichtig aannemen 80%. Rampen, terrorisme, criminaliteit, corruptie. De media brengt graag negatief nieuws omdat dat beter bekeken wordt. We willen dus eigenlijk graag negatief nieuws zien, ook al zeggen we van niet wanneer het aan ons gevraagd wordt. Onderzoekers verklaren dit fenomeen door ons oude brein, dat altijd op zijn hoede is voor gevaar, dit moeten we zo snel mogelijk herkennen en analyseren om te overleven. In de prehistorie dan. Waarom zou je al die negativiteit toelaten? Wat je eet heeft invloed op je lichaam. Wat je in je brein toelaat heeft invloed op je geest.

 

Geen invloed

Het nieuws volgen heeft dus invloed op je geest. Maar dit is eigenlijk vreemd, want bijna al het nieuws dat je ziet heeft totaal geen invloed op je leven en je zou er niets van merken als je het niet mee zou krijgen. Financiële crisis? Vluchtelingen? Trump? De meeste mensen zouden niks vermoeden als ze er niets van wisten. De dingen die het meeste invloed hebben op je leven komen niet in het nieuws.

Het nieuws heeft dus weinig tot geen invloed op je leven maar andersom is de invloed misschien nog wel kleiner. Word je boos, geïrriteerd, gestresst, angstig van het nieuws? Je hebt er toch geen invloed op dus laat het gaan, of beter nog, volg het niet. Je focussen op dingen waar je wel invloed op hebt lijkt mij nuttiger.

 

Verslavend

Nieuws kan een soort soap/tv-serie voor je worden die verslavend werkt omdat je wilt weten hoe het afloopt. Wie wint deze verkiezing? Hoe loopt het af met de Griekse schulden? Hoe lossen we de vluchtelingencrisis op? Dan kun je nog beter die soap of tv-serie kijken, dan doe je in ieder geval iets wat je leuk vindt en kies je zelf het onderwerp. En je weet zeker dat er een eind aan komt.

 

Tijd

Er is maar een gelimiteerd, niet hernieuwbaar middel in ons leven en dat is tijd. Tijd kun je nooit terugkrijgen dus je kan er maar beter zorgvuldig mee om gaan. Besteed je je tijd aan het nieuws dan krijg je daar graag informatie voor terug. Maar meestal is dit informatie waar je nooit meer wat aan hebt (behalve in een nieuwsquiz) en daarom vergeet je het ook snel weer. Noem maar eens wat grote nieuwsitems uit 2013 of 2014. Je kunt dan beter informatie verkrijgen over iets dat je interesseert en waar je later nog wat aan hebt. Dit kan natuurlijk wel  gerelateerd zijn aan nieuws.

 

Verkiezingen

De aanstaande Tweede Kamerverkiezing is een mooie mogelijkheid om te proberen (een deel) van het nieuws eens niet te volgen. Ongetwijfeld zal er veel negatief nieuws tussen zitten. Met jouw ene stem heb je geen invloed op de verkiezingen. En als het eenmaal zover is dat iedereen zo denkt…. dan kun je je er alsnog weer in gaan verdiepen. De uitslag heeft verder ook weinig tot geen invloed op je leven, zeker door het systeem zal er uiteindelijk weinig veranderen en vooral veel gepraat worden. En als je uiteindelijk besluit om niet te gaan stemmen dan mag je volgens velen 4 jaar niet zeuren en klagen. Dat lijkt me hoe dan ook een goed plan.

 

Tips

Nu ik me hiervan bewust ben probeer ik ook weinig tot geen nieuws te volgen maar dit is natuurlijk toch lastiger dan je denkt Nieuws is namelijk overal. Gewoon het journaal niet kijken en de krant grotendeels niet lezen helpt natuurlijk al. Twitter vind ik zelf ideaal om het nieuws te filteren wat ik dan (nog) wel wil volgen. Je weet eigenlijk dat je goed bezig bent als je in een nieuwsconversatie terecht komt waarvan jij totaal niet op de hoogte was en de rest wel. Houd gewoon afstand, vraag eventueel om wat uitleg en geef vooral niet aan dat je probeert het nieuws niet/minder te volgen. Er is namelijk niets zo sneu als iemand die bijvoorbeeld voor de 10e keer vertelt dat hij geen TV(abonnement) meer heeft. Het maakt niet uit wat anderen ervan denken dat je niet op de hoogte bent, sowieso denken we dat anderen veel meer met ons bezig zijn dan in werkelijkheid het geval is.

 

Hoe en waarom volg jij het nieuws (niet)?

 

RG