Boeken

Boeken met mijn notities

The Obstacle Is The Way van Ryan Holiday — Mijn notities
In The Obstacle Is The Way: The Ancient Art of Turning Adversity to Advantage verkent Holiday het idee dat hoe we reageren op de obstakels in ons leven ons definieert als mensen. Hij baseert zich hierbij op werken van de Romeinse keizer Marcus Aurelius en de filosofie van het stoïcisme.

Ego Is The Enemy van Ryan Holiday — Mijn notities
Ego Is The Enemy: The Fight to Master Our Greatest Opponent kan gezien worden als een tweeluik met Holiday’s eerdere boek“The Obstacle Is The Way”. In dat boek beschrijft Holiday hoe we de obstakels in ons leven moeten bekijken en erop zouden moeten reageren om ze te overwinnen. In “Ego Is The Enemy” gaat hij in op het grootste gevaar wat ons daarbij in de weg staat, wij zelf.

 

 

Persoonlijke financiën boeken

Hypotheekvrij! van Gerhard Hormann
Eerste boek in een inmiddels hele serie boeken van Hormann waarin hij zijn pad beschrijft van workaholic via sober leven naar simpel leven. Hypotheekvrij! beschrijft de eerste jaren van zijn pad waarin hij na het  uitbreken van de financiële crisis in 2008 als een bezetene zijn aflossingsvrije hypotheek af begint te lossen en hoe hijzelf en zijn omgeving hierop reageert.
Het lezen van dit boek plantte bij mij een zaadje dat daarna steeds verder gegroeid is. Een goed Nederlands boek om mee te starten dus. het kan je ook doen realiseren dat veel cliches onzin zijn en waarom.

Your Money or Your Life van Joe Dominguez en Vicky Robin
Praktische handleiding over hoe je relatie met geld in 9 stappen te veranderen en je weg naar financiële onafhankelijkheid te starten.
Met name het berekenen van je werkelijke uurloon en analyseren van je uitgaven hebben me geholpen. De investeringsstrategieën zijn wel verouderd en misschien niet meer zo succesvol.

Early Retirement Extreme van Jacob Lund Fisker
Fisker bereikte in zeer korte tijd en op zeer jonge leeftijd financiële onafhankelijkheid. Zijn manier is wel erg extreem met zeer lage uitgaven en zo veel mogelijk DIY oplossingen.
Zo extreem als Fisker wil ik het niet maken maar het is wel een erg inspirerend boek wat allerlei mogelijkheden laat zien. Je merkt dat hij jaren van zijn leven in dit boek gestopt heeft en zijn levensfilosofie eenmalig wil delen.

Rich Dad Poor Dad van Robert Kiosaki
Kiosaki beschrijft zijn jeugd waarin hij zijn eigen vader vergelijkt met de vader van een vriendje. Zijn vader is arm en de vader van zijn vriendje rijk. Hij gaat op zoek waar dit aan ligt.
Er is wat kritiek op dit boek, het zou namelijk niet waargebeurd zijn, maar ik vond het fantastisch waardoor dat niet uit maakt, de informatie blijft goed. Met simpele lessen neemt Kiosaki je mee in de wereld van zijn rijke en arme pa, hij leert je anders naar zaken te kijken, met name bezit en schuld. Ook in het Nederlands vertaald naar Rijke Pa Arme Pa

The Richest Man in Babylon van George Clason
Dit boek bevat verhalen uit de oudheid waarin de principes van rijkdom vergaren beschreven worden. Geld werkt nog steeds hetzelfde als toen.
Leuk om een keer te lezen en doet je ook inzien hoe simpel het eigenlijk is om rijk te worden.

The Millionaire Next Door van Thomas Stanley en William Danko
Analyse naar de kenmerken van Amerikaanse miljonairs. Miljonairs blijken spaarzaam, kopen geen statussymbolen en nemen meer risico als het rendement ernaar is.
Het mooiste inzicht kreeg ik uit het onderscheid tussen UAW’s en PAW’s,  het verschil tussen mensen die relatief aan hun inkomen veel dan wel weinig rijkdom vergaren. Mensen die relatief weinig rijkdom vergaren kunnen nog steeds miljonair zijn, hun kinderen zullen dan echter de familierijkdom teniet doen.

 

 

Overige boeken

The 4-hour workweek en The 4-hour body van Timothy Ferriss
Met de ondertitels “Escape the 9-5, Live Anywhere and Join the New Rich” en “An Uncommon Guide to Rapid Fat-loss, Incredible Sex and Becoming Superhuman” beloven deze boeken veel. Ik ben ervan overtuigd dat het grotendeels ook echt te doen is alleen vraagt dat wel 100% commitment. Hoe dan ook staan deze boeken vol met life hacks, dus je kan er ook in winkelen, of Ferriss zijn zo geliefde 80/20 principe erop toepassen.
Ook in het Nederlands beschikbaar als Een Werkweek van 4 Uur en Body een lijfboek

How I Found Freedom in an Unfree World van Harry Browne
Een boek over persoonlijke vrijheid, de auteur stelt “Freedom is the opportunity to live your life as you want to live it. And that is possible, even if others remain as they are”. Een aantal quotes uit het boek:
“When someone accuses you of being selfish, just remember that he’s upset only because you aren’t doing what he selfishly wants you to do”
“It’s just as foolish to feel that you must make everyone understand that you’re right, that your desires are legitimate, that you should be able to do as you want. You don’t have to. Just concentrate your attention on finding those people who are appropriate for you. You can ignore the others”
“When you no longer count on other people to be “right,” to be certain, to be moral, to be intelligent, you’ll turn to the one source of genuine power that exists for you — yourself”
“Your life is yours to spend as you choose. You don’t have to be wealthy; you don’t have to be involved in a family; you don’t have to be successful. If any of those things are a part of your life, it should be only because you choose them”
Als dit je aanspreekt lees dan het hele boek, en verander de manier waarop je naar het leven kijkt.

The 7 habits of highly effective people van Stephen Covey
Klassieker in het persoonlijke ontwikkeling genre. Mooie combinatie van eigenschappen die je helpen in je persoonlijke en professionele ontwikkeling.
In een cursus werd ik verplicht een aantal oefeningen uit te voeren en te delen in een groep; schrijf je missie statement en houd een speech op je eigen begrafenis. Allebei eng en fantastisch

 

Er volgt nog meer!